Arhiv novic, prireditev ...

SREČANJE PEVCEV LJUDSKIH PESMI IN GODCEV LJUDSKIH VIŽ

2014.05.24
 

Prav v potrditev in ohranitev pravega ljudskega petja in godenja, skrbijo tudi v Javnem skladu za ljubiteljske kulture – Obočna izpostava Gornja Radgona, katero zajema občine Apače , Gornja Radgona, Radenci in Sv. Jurij ob Ščavnici. Na tokratnem Območnem srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž pod naslovom »Dere sen jaz mali bija«, ki je potekalo v soboto 24. maja v prostorih Doma starejših občanov Gornja Radgona se je z svojo ljudskim ljubiteljskim petjem in godenjem predstavilo 8. skupin.

 Vsaka skupina se je predstavila s tremi ljudskimi pesmimi. Kot prvi so nastopili,pod vodstvom Antona Kosmajerja Pevsko društvo Kapelski kvartet, nato KUD BUBLA Radenci , Ljudski pevci VEČNICA, pod mentorskim vodstvom Vlada Maguša Ljudske pevke DU Negova- Sp. Ivanjci, Tamburaška skupina KD Peter Dajnko Črešnjevci njihov vodja je Danilo Banfi, KUD Ljudskih pevk Sv. Jurij ob Ščavnici njihovo skupino že vrsto let vodi Marija Simonič, pod vodstvom Ivice Stolnik so zapeli pevci KD Pevska skupina VRELEC,Tamburaško društvo Apače, katero vodi Jan Juršnik, ter kot zadnja skupina Društvo ljudskih pevk Apače. Vse skupine je po strokovni plati skrbno ocenila in jim svetovala strokovna spremljevalka in muzikologinja ga. Jasna Vidakovič.

Na koncu, te lepe prireditve se je vodja Območne  izpostave Gornja Radgona Simona Pirc Katalinič, zahvalila za gostoljubnost, ki so je bili deležni da je prireditev bilo možno izvesti , predvsem direktorju doma DSO Gornja Radgona mag. Marjanu Žuli in občini Gornja Radgona za finančno pomoč. Ne nazadnje, pa seveda vsem nastopajočim in nosilcem te ljudske kulturne dediščine, ki tvorijo to bogato podedovano slovensko kulturno vrednoto, ter jo s srcem izvajajo in prenašajo v bodoči mladi slovenski  rod. Z namenom da se ohranja ponos in spoštljivost do temeljev ljudske kulturne umetnosti naših prednikov in slovenskega naroda.

fotografije si oglejte v galeriji slik !

Nazaj
TAMBURAŠKA SKUPINA
OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA
 
  2011 © KD PETER DAJNKO

Design MITTECH