Arhiv novic, prireditev ...

SREČANJE SLOVENCEV NA SLOVENSKI DAN V BUDIMPEŠTI

2014.10.14
 

In ravno takšno čustveno pripadnost do svoje domovine, čutijo najbolj tisti, ki živijo izven svoje slovenske domovine. Povezujejo se v društva, katera pomagajo ohranjati vez s slovensko kulturo, jezikom in domovino. Eno takšnih dejavnih društev je tudi Slovensko društvo v Budimpešti, v katerem je včlanjeno 60 družin. Vsako leto organizirajo praznovanje ob slovenskem kulturnem prazniku, spomladi gledališki dan, dan slovenskega petja, slovenski piknik v čast samostojnosti Slovenije, potovanje v Porabje na porabski dan, potovanje na državno srečanje porabskih Slovencev, jeseni slovenski dan, poleti organizirajo potovanja in romanja v Slovenijo, decembra božični koncert.

 

 Prav eno izmed  takšnih srečanj Slovencev v Budimpešti je bilo organizirano drugo soboto v mesecu oktobru na  Slovenski dan in v sklopu praznovanja njihove 20. letnice. Na povabilo dolgoletne predsednice in sedaj  častne predsednice ga. Irene Pavlič, ter predsednice društva Agota Merkli- Kállay, so s svojo prisotnostjo počastili ta dan iz republike Srbije, Pevski zbor Slovenskega društva Triglav Subotica,  Pevski zbor Slovenskega društva Budimpešta, MePz Avgust Pavel iz Gornjega Senika, ter osrednji gostje iz Slovenije Tamburaška skupina KD Peter Dajnko Črešnjevci. Sama priredite se je pričela s skupno Slovensko mašo v cerkvi Sv. Ane na Batthány trgu v Budimpešti, ki jo je vodil dekan iz Odrancev g. Lojze Kozar ml., z lepim korovskim petjem pa je sv. mašo obogatil pevski zbor iz Gornjega Senika. Osrednja prireditev s kulturnim programom se je odvijala v prostorih  Veleposlaništva RS v Budimpešti v katerem so sodelovali pevski zbori Slovenskega društva Triglav iz Subotice, MePe Avgust Pavel iz Gornjega Senika, pevski zbor Slovenskega društva v Budimpešti ter Tamburaška skupina KD Peter Dajnko iz Črešnjevcev pri Gornji Radgoni.

 Vse zbrane je pozdravila veleposlanica Ksenija Škrilec, vsem nastopajočim seje zahvalila za njihov trud in prizadevanja pri promociji slovenskega jezika in kulture ter krepitvi narodne identitete. V imenu društva je prisotne nagovorila predsednica Agota Merkli Kállay, ki je poudarila pomen povezovanja rojakov v sosednjih državah. Vsem nastopajočim je za odličen nastop čestitala Irena Pavlič, častna predsednica Slovenskega društva v Budimpešti. Udeleženci so se strinjali, da tovrstna druženja pomembno prispevajo k ohranjanju slovenske identitete in vzdrževanju stikov, zato jih je potrebno nadaljevati tudi v prihodnje.

Fotografije si oglejte v galeriji slik!

Nazaj
TAMBURAŠKA SKUPINA
OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA
 
  2011 © KD PETER DAJNKO

Design MITTECH