Arhiv novic, prireditev ...

ZAZVENELE SO POMURSKE TAMBURICE

2014.10.26
 

V soboto 25 .oktobra je v kulturnem domu Dobrovnik potekalo srečanje tamburaških skupin in orkestrov Pomurja. Srečanja , ki ga je organizirala JSKD- Območna izpostava Lendava in Hrvaško kulturno društvo Pomurje Lendava se je udeležilo osem tamburaških skupin.

Na začetku tega lepega srečanja sta s pozdravnim nagovorom vsem navzoče nagovorila župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar, ter predsednica KD Petöfi Sàndor Dobrovnik Ana Car. Svoje začetne pozdrave pa so z melodijami iz citer prenesli domačini Citrarji DOŠ Dobrovnik. Vse skupine so  izvedle po tri skladbe , med katerimi je morala biti vsaj ena ljudska. Kot prva se je   predstavila pod vodstvom Zvonka Mavriča Tamburaška skupina » Vigred« OŠ Stročja vas, kot drugi so nastopili tamburaši tamburaške skupine » Bisernica« DU Ljutomer, njihov vodja je Marijan Črešnjovnjak, Tamburaška skupina KD » Peter Dajnko« Črešnjevci njihov vodja je Danilo Banfi, pod vodstvom Mirka Smeja Mikija so svoj nastop izvedli tamburaši tamburaške skupine KUD Beltinci, Tamburaška skupina KD » Slavko Osterc« Veržej, pod mentorskim vodstvom Aljaža Ferenca, pod taktirko Simone Pirc Katalinič so se  svojimi ubranimi zvoki premierno predstavili tamburaši Tamburaškega orkestra KD » Ivan Kaučič« Ljutomer, pod vodstvom Elizabete Sarjaš so zaigrali tamburaši Tamburaško društvo » Drotmantraši« Radenci, pod vodstvom Dragutina Kovačiča so izvedli svoj nastop tamburaši Tamburaške skupine HKD Pomurje Lendava, kot zadnji nastopajoči tega lepega večera so se kot gosti večera predstavili s svojim muziciranjem na tamburice tamburaši Tamburaška skupina KUD Šandrovec-Hrvaška njihov vodja je Nikola Kraljič.

Vso izvajanje in muziciranje na tem srečanju je spremljal strokovni spremljevalec na področju igranja na tamburice mag. Damir Zajec. Igranje na tamburice zagotovo glede na udeleženo število skupin v Pomurju še dolgo ne bo šlo v pozabo. V spodbudo in  v veselje pa je dejstvo, da tudi mlajše pritegne ta zvrst glasbe, saj je na tem srečanju bilo moč opaziti da se skupine pomlajujejo ali celo nastajajo v popolnoma mladi zasedbi. Le ti izvajajo novejše skladbe in priredbe, na temeljih ljudskega igranja, ter godenja  katero se prenaša iz roda v rod.

fotografije si oglejte v galeriji slik!


Nazaj
TAMBURAŠKA SKUPINA
OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA
 
  2011 © KD PETER DAJNKO

Design MITTECH