Arhiv novic, prireditev ...

LJUDSKI PEVCI IN GODCI SO ZAPELI IN ZAIGRALI PO DOMAČE 

2015.02.22
 

Pričela so letošnja Območna srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki bodo trajale po vseh regijah oz. Območnih izpostav  Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti vse do meseca septembra. Eno izmed takšnih srečanj se je odvijalo v petek 20. februarja v prostoru Doma starejših občanov Gornja Radgona, kjer so se zbrali ljudski pevci in godci ljudskih viž Območne izpostave Gornja Radgona, katera zajema občine Apače, Gornjo Radgono, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici.

Kulturni dogodek so s svojo  navzočnostjo spremljali župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko, kateri je v svojem pozdravnem nagovoru pozdravil vse nastopajoče in obiskovalce tega srečanja, ter se nekako nostalgično vrnil v svojo mladost in obudil spomine, ljudskega petja katere jih je učila mati ob toplem domačem ognjišču. Podžupan občine Gornja Radgona Robert Žinkovič, ter predsednik sveta OI JSKD Gornja Radgona Milan Nekrep.

Na tem srečanju se je predstavilo sedem skupin, katere so prepevale ali godle pesmi ali napeve, ki se prenašajo iz roda v rod po ustnem izročilu in jih je težko najti zabeležene na notnem črtovju. tako so pod mentorskim vodstvom Vlada Maguša so nastopile Ljudske pevke DU Negova – Spodnji Ivanjci, pod mentorskim vodstvom Marije Simonič so ubrano zapele pevke KUD Ljudskih pevk Sveti Jurij ob Ščavnici, Tamburaško društvo Apače se je predstavilo s ljudskimi tamburaškimi melodijami njihov vodja je Jan Juršnik, KUD BUBLA Radenci se je predstavilo s Ljudskimi pevci Večnica, pod vodstvom Vilija Jaušovca so nastopile pevke  Društva ljudskih pevk Apače, pod vodstvom Ivice Stolnik KD Pevska skupina Vrelec iz Radencev je prepeval mešani pevski zbor, ter kot zadnji nastopajoči tega lepega večera ljudskega petja in godenja so s svojim nastopom zaključili to srečanje tamburaši Tamburaške skupine KD » Peter Dajnko« Črešnjevci, katero vodi Danilo Banfi. Ves dogodek je po strokovni plati spremljal strokovni spremljevalec Franc Kene. Kateri je po končani prireditvi z razgovoru z vodji skupin ocenil, svetoval in podal smernice za kakovostnejšo izvajanje tega ljudskega petja in muziciranja.

Ob koncu se je zahvalil predsednik OI JSKD Gornja Radgona Milan Nekrep za ves trud ki se vlaga v ohranitev ljudskega izročila. Vsekakor moramo biti Slovenci ponosni kar imamo. Tudi  s ljudsko pesmijo in ljudskim muziciranjem se je skozi stoletja in mnoge rodove, potrjevala identiteta Slovenskega naroda. Tudi to je del naše zgodovine, za katero moramo biti ponosni, da  je tako jo imamo.

fotografije si oglejte v galeriji slik!


Nazaj
TAMBURAŠKA SKUPINA
OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA
 
  2011 © KD PETER DAJNKO

Design MITTECH