Arhiv novic, prireditev ...

V KD PETER DAJNKO SO PRAZNOVALI  105. LET TAMBURAŠTVA IN 5. LET OTROŠKE FOLKLORNE SKUPINE.

2015.11.18
 

V vseh teh 105. letih delovanja, tamburaške skupne Kulturnega društva Peter Dajnko iz Črešnjevcev, je bilo že veliko napisano in je v občini, kakor tudi v sami regiji skozi vso to obdobje do dobra poznana širšemu krogu ljudem. In skozi vso to zgodovino ljubiteljskega muziciranja mnogih tamburašev, ki jih je peljala skozi rodove in čas že neštetih nastopov naj si bo v domačem kraju, po širni deželi  slovenski ali v tujini so svoj visok jubilej skupaj z otroško folklorno skupino, ki deluje v istem društvu, praznovali ob odlično pripravljenim koncertom v soboto 24. oktobra v Kulturnem domu v Gornji Radgoni.

Najstarejša aktivna amaterska glasbena skupina v občini, kakor tudi v regiji, ki šteje 13 članov njihov vodja je Danilo Banfi  je svoj visoki jubilej 105 .let praznovala skupaj z otroško folklorno skupino, ki  praznuje 5. leto od ustanove pod strokovnim vodstvom Simone Roškar, na koncertu skupaj z gosti; ansambel Opoj, Tamburaška skupina HKD Pomurje- Lendava, s svojim recitalom Branko Rejec, ter Moški pevski zbor Ožbalčki puobi iz Ožbalta. Med svečanostjo so se podelila Gallusova jubilejne značke, za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti, ter  Maroltove značke, za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti  JSKD OI Gornja Radgona. Vodja OI JSKD Gornja Radgona Simona Pirc Katalinč je podelila častne jubilejne značke za več kot 30. let delovanja Danilu Banfiju, Slavici Banfi, Marjanu Slaviču, Janku Fekonju, ter Nadi Bratkovič; zlate jubilejne značke za več kot 15. let delovanja,Romanu Bratkoviču in Teodori Just, srebrna jubilejne značke za več kot 10. let delovanja, Jožetu Just in Majdi Just, bronaste jubilejne značke za več kot 5. let delovanja Blažu Bratkovič,Mihu Slaviču, Tini Slavič, Evi Banfi in Jožetu Čehu. Bronaste Maroltove jubilejne značke za več kot 5. let delovanja so prejeli Simona Roškar, Slavica Banfi, ter Brina Roškar. Čestitamo! Sama prireditev pa je imela tudi dobrodelno noto na kateri so z izkupičkom nabranih prostovoljnih prispevkov, nakupili prepotreben material za begunce v Gornji Radgoni.

Žal pa še tako, dobro pripravljena prireditev in ob tako spoštljivi obletnici »črešnjevskih tamburašev in malih folkloristov« ni spodbudila in pritegnila večje število  obiskovalcev in ljudi , ki bi morali biti na tej svečanosti, jo pozdraviti in skromno zaželeti vse dobro. Podoba Radgone, ki se ponavlja iz leta v leto v odnosu do tega , kar občina ima in kar bi ji moralo biti v ponos in na vse tiste male ljudi, ki se leta in leta trudijo in odrekajo svojemu prostemu času v ponos kraju in občine. Nešteto je bilo nastopov, tudi takšnih, ki so bili v promocijo občine, doma in v tujini, a ljudje se menjajo, zamenja se tudi njih obraz in videz sodobnega človeka, ki mu ni mar truda preteklih in sedanjih rodov.

foto in tekst Marjan Slavič  

fotografije si oglejte v galeriji slik!Nazaj
TAMBURAŠKA SKUPINA
OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA
 
  2011 © KD PETER DAJNKO

Design MITTECH